Турският бербер

>> понеделник, 16 март 2009 г.

Социалният живот се върти около стола на бръснаря

Посещението при бербер рядко продължава по-малко от час,а минутите на стола му са наситени със събития.


Сядате.Бръснарят покрива лицето с топли кърпи.Докато омеква кожата,берберът разбива пяната.маха кърпите и нанася пяната с мека четка и въртеливи движения.Пауза-докато наточи бръснача на кожен каиш.След това обръсва всеки квадратен милиметър,тегли контра и втрива щедро количество одеколон.

Чирачето поднася чай.Докато сърбате,бръснарят обмисля прическата-договорена с помощта на колекцията му изрезки от списания-и обсъжда местните клюки и глобалната политика с чакащите клиенти.След това ви подстригва,измива косата,прави масаж на главата,врата и раменете и изпуква пръстите на ръцете ви.

Турските бръснари още работят по традицията,установена и разпространена из Стария свят от римляните преди 2000 години.Най-важното за тях е клиентът е да се отпусне-и го постигат,ако не броим една подробност.Между одеколона и чая маисторът увива памук около дълга игла ,пали го и обгаря косъмчетата на ушите.След втория път се свиква.

Както в Римската империя,и сега в Турция социалният живот се върти около бръснарницата.там мъжете разменят новини,откриват последните модни тенденции-бръснарят е техният проводник на местна почва-и преживяват едно от най-важните събития в живота си.За младоженеца бръсненето преди сватбата е ритуал,значим колкото къносването на ръцете-за булката.

Разбира се,времената се менят.Модата на рекламните табели "Джиджи бербер" ("готиния бръснар") е отминала.Докато ви бръсне,майсторът няма да ви попита дали имате зъб за вадене-допълнителна дейност,с която бръснарите се занимавали до неотдавна.

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP