Дондурма от орхидеи
>> сряда, 11 март 2009 г.
Да се яде с нож и вилица
В една зимна вечер преди 300 години анонимен майстор от Мараш направил гюм топъл салеп-напитка от корени от орхидеи Orchis mascula,-изнесъл го навън да изстине и го забравил.Салепът замръзнал.За да го размрази по-бързо,майсторът го загрял,разбъркал с голям нож и...получил първия салеплъ дондурма-салепов сладолед.
Сладоледът има слава на афродизиак и... лек срещу холера и туберкулоза.Вече го продават в цяла Турция,в разновидности от шоколад до шам фастък.Нищо обаче не може да се сравни с оригинала,изяден в Кахраманмараш (името на Мараш след 1974 г.).Вкусът напомня ванилия.Сладоледът е жилав и плътен,по-лесно е да се дъвче и може да се яде с нож и вилица.Уличните сладоледаджии обаче го продават във фунийка-със съответния ритуал.Размесват дондурмата в казан с метален прът,вдигат го и докато сладоледът се точи като въже,отрязват парче с ятаган.
Нищо чудно,че дивите орхидеи вече са застрашени от изчезване.
В една зимна вечер преди 300 години анонимен майстор от Мараш направил гюм топъл салеп-напитка от корени от орхидеи Orchis mascula,-изнесъл го навън да изстине и го забравил.Салепът замръзнал.За да го размрази по-бързо,майсторът го загрял,разбъркал с голям нож и...получил първия салеплъ дондурма-салепов сладолед.
Сладоледът има слава на афродизиак и... лек срещу холера и туберкулоза.Вече го продават в цяла Турция,в разновидности от шоколад до шам фастък.Нищо обаче не може да се сравни с оригинала,изяден в Кахраманмараш (името на Мараш след 1974 г.).Вкусът напомня ванилия.Сладоледът е жилав и плътен,по-лесно е да се дъвче и може да се яде с нож и вилица.Уличните сладоледаджии обаче го продават във фунийка-със съответния ритуал.Размесват дондурмата в казан с метален прът,вдигат го и докато сладоледът се точи като въже,отрязват парче с ятаган.
Нищо чудно,че дивите орхидеи вече са застрашени от изчезване.
0 коментара:
Публикуване на коментар