През 2009 година Турция е успяла да привлече 1 милион туристи повече в сравнение с предходната година !

>> петък, 29 януари 2010 г.

Вестник Сабах съобщава, че през 2009 година Турция е успяла да привлече 1 милион туристи повече в сравнение с предходната година. Вестникът предава, че според данните на Турския статистически институт за последното тримесечие на 2009 година, турския туристически сектор е предолял леко кризата, в сравнение със световния туристически сектор, който през 2009 година отбеляза 2 процента стагнация. Вестникът сочи, че въпреки, че през 2009 година е бил осъществен ръст в броя на туристите посетили Турция е бил отбелязан спад на приходите от сектора на туризма. Според данните на Турския статистически институт през 2009 година броят на туристите посетили Турция се е покачил на 27 милиона 347 хиляди и 977. С броят на турските граждани живеещи в чужбина тази цифра е 32 милиона 6 хиляди и 149, което е 1 милион 26 хиляди и 170 души повече от предходната година.

TRT - VOT / Портал Турция

Read more...

„Дюня”: Приходите от туризма в Турция през 2009 година са 21,249 милиарда долара !

>> четвъртък, 28 януари 2010 г.

„Дюня”: Приходите от туризма в Турция през 2009 година са 21,249 милиарда долара !

28 януари 2010

Анкара. Приходите от туризма в Турция през 2009 година са 21,249 милиарда долара, пише турският вестник „Дюня”. За четвъртото тримесечие на 2009 година приходите от туризма са 5 012 898 591 долара, което е с 11,6 % повече от същия период на миналата година. От тях 3 527 038 004 долара са от чужди туристи, а 1 485 860 587 долара от турски граждани, живеещи извън Турция. В същото време разходите за туризма за четвъртото тримесечие са се увеличили с 34,8 %.

Портал Турция

Read more...

Прекрасните кътчета на Турция !

>> петък, 22 януари 2010 г.

Прекрасните кътчета на Турция

2010

Ски центровете в Турция.

Изпратена 22.01.2010 11:23:35 UTC

Обновена 22.01.2010 11:23:35 UTC

B Турция, която разполага с прекрасни условия за зимен туризъм зимния сезон преминава много оживено. Ски центровете в Турция, които през зимата се препълват с посетители от страната и чужбина станаха още по-фаворитни с инвестициите осъществени през последно време.

Над 20 града в нашата страна, известна част, от която е покрита с планини, в продължение на 6 месеца са покрити със сняг... Удоволствието от снега е напълно различно. Онази дълбока тишина, сиянието на снега, проскърцването на снега под нашите стъпки, снежинките падащи по лицето са поетични описания на снега... Карането на ски пък е забавната страна на снега. Още повече, че освен ски спорта съществуват различни видове зимни спортове като сноуборд, бобслей, моторна шейна, фигурно пързаляне, кърлинг и други... Някои от тези дисциплини са част от Зимните олимпийски игри... Турция, която притежава много голям потенциал със своите климатични и географски особености, превърща изобилието от планински области в свое преимущество и развива планинския туризъм.

Ски центровете в Турция привличат голям брой местни и чуждестранни туристи. Турция е предпочитана дестинация за зимния туризъм главно от руските и европейските туристи. Инвестициите и реализираните проекти в Източен Анадол превърнаха областта в един от световните центрове на зимния туризъм... В Турция има близо 20 ски курорта, някои от които са: Давраз в Ъспарта, Ерджиес в Кайсери, Паландьокен в Ерзурум, Улудаг в Бурса, Ългаз в Кастамону, Кьороглу в Болу, Зигана в Гюмюшхане и Картепе в Коджаели... Във всички ски центрове има частни хотели, а в някои и държавни почивни станции.

Днес първо ще се отправим на пътешествие към планината Улудаг, където се намира един от най-важните ски центрове на Турция...

Ски центърът Улудаг се намира на 36 километра южно от град Бурса... Ски центърът Улудаг притежава благоприятни условия за алпийски и северни дисциплини. Освен ски спорта в комплекските в Улудаг може да бъдат практикувани и сноуборд, бигфут, кънки и скишейна. Ски сезонът в Улудаг започва на 20 Декември и продължава до 20 март.

А ски центърът Карталкая, който е разположен в близост до град Болу се разпростира в границите на националния парк Кьороглу. Ски сезонът в Карталкая, където има 9 ски лифтове и 2 телесиежа започва на 15 Декември и приключва към 15 март...

Паландьокен, който е един от най-предпочитаните от чуждестранните туристи ски-центрове на Турция е разположен южно от Ерзурум. Най-подходящ за ски е сезона от 10 Декември до 10 май. До връх Бююкеждер на планина Паландьокен се достига по два отделни пътя, от ски центъра и от село Башкьой, което е разположено в южния склон на планината.

Ски курортът Саклъкент е разположен на 50 км от световноизвестния туристически център Анталя в планинската верига Бейдагларъ. Според снеговалежа сезона за ски продължава между 2 и 3 месеца.

Ски центърът Ългаз се разпростира в границите на Националния парк Ългаз, а ски сезонът продължава от месец декември до месец април.

Саръкамъш е разположен югоизточно от Карс и е разположен на височина 2 хиляди 634 метра. Най-подходящ за ски е сезона между 20 декември и 20 март. Саръкамъш и околността са подходящи за всички алпийски и северни дисциплини.

Ерджиес е разположен на 25 километра от Кайсери. Високите части на планината, която представлява угаснал вулкан през всеки един сезон са покрити със сняг и винаги са подходящи за практикуване на зимни спортове...

Ски курортът Зигана е разположен в близост до магистралата свързваща Черноморския регион и Източно Анадолския регион на Турция и е на 3 км разстояние от тунела Зигана, който е най-дългия тунел на Турция.

Картепе, който е един от новите ски центрове на Турция е разположен непосредствено до изхода на град Коджаели в Машукие. От планинския връх се открива невероятно красив пейзаж към езерото Сапанджа и залива Измит. В Картепе се намират най-дългите ски писти на Турция. В Картепе зимните спортове се практикуват в областта Кадъ конагъ.

Преди да приключим днешната ни програма искаме да ви информираме, че 25тата Зимна универсиада през 2011 година ще се състои в ски центровете на Ерзурум...

TRT - VOT / Портал Турция

Read more...

Истанбул-културна столица на Европа за 2010та година !

>> петък, 15 януари 2010 г.

Истанбул-културна столица на Европа за 2010та година.

През настоящата година Истанбул ще бъде домакин на много мероприятия които ще бъдат организирани в рамките на проектите подготвени по повод обявяванетона града за културна столица на Европа.

Изпратена 15.01.2010 09:37:16 UTC

Обновена 15.01.2010 09:37:16 UTC

ИСТАНБУЛ-ГРАД В КОЙТО СЕ СРЕЩАТ КУЛТУРИТЕ

Истанбул е един от най-красивите градове в света, който от миналото до днес е бил източник на творческо вдъхновение за много писатели, художници, за който поети са писали стихове, композитори са сътворявали музика, и който е прочут и със своите исторически и природни богатства.

Географското разположение на Истанбул е неповторимо. Той се разпростира на два континента-Азия и Европа. В продължение на векове Истанбул е бил притегателен център. Първите селища в района на днешен Истанбул датират от 6 хиляди и 500ната година преди новата ера. През 3 хилядната година преди новата ера районът вече е гъсто заселен, но основите на днешния град Истанбул са положени през 7ми век преди новата ера, с изграждането на град Византион. През 4ти век от новата ера градът е благоустроен и модернизиран от римския император Константин Първи и е обявен за столица. В последвалия период, в течение на 16 столетия, Истанбул е столица на три велики империи-Римската, Византийската и Османската.

Още от своето създаване, Истанбул се превръща в център на съжителство на различните култури и религии и става центърът на трите небесни религии-юдейската, християнската и мюсюлманската. В Истанбул рамо до рамо съжителстват в мир хора с различен етнически и расов произход, изповядващи различна религия, различна култура и традиции. Не само културните и архитектурните обекти, създадени от вплелите се една в друга различни култури, но и природните забележителности, са факторите, които градят величието и великолепието на Истанбул.

Прочутият френски поет и политически деец Алфонс Дьо Ламартин зявява следното-„Ако сте принудени да погледнете един път към света, погледнете само Истанбул. Там Богът и хората, природата и изкуството създадоха едно великолепно място, което всеки трябва непременно да види.”

Днес Истанбул, със своето 14 милионно население е един много оживен и динамичен град. Със своето стратегическо разположение, представлява кръстопът на морските и сухопътните пътища и затова е и център на икономиката и индустрията, но също така, благодарение на историческите и културни паметници, библиотеките и университетите, музеите, концертните зали, театрите, панаирните и културните центрове, представлява и център на културата и изкуството.

Истанбул е град обединяван и разделян от морски води, той е препълнен с туристически ценности, носител е на следите на богатото си културно наследство, притежава хилядолетно урбанистично минало, и всичко това даде възможност на 13ти ноември 2006та година той да бъде обявен за Европейска Културна Столица за 2010та година.

С препоръката на Европейския Парламент и с одобрението на Съвета на културните министри на ЕС, зедно с Истанбул за културна столица на Европа през 2010та година бяха обявени и град Печ в Унгария и град Есен в Германия.

За първи път тази титла, връчваща се на градове които допринасят за развитието на европейската култура и акцентуват на общите европейски културни ценности, бе дадена през 1985та година на столицата на Гърция Атина.

С обявяването на Истанбул за културна столица на Европа през 2010та година, европейските граждани ще получат възможността да открият следите на европейската култура в града, а светът ще има възможност по-отблизо да опознае този град, който с всеки изминал ден се превръща във все по-голям притегателен център и център на културата, изкуството и панаирите.

Истанбул разкри пред почитателите на културата и изкуството всички свои възможности и богатства и в течение на 2010та година ще бъде домакин на редица културни мероприятия на международно равнище. За целта бяха подготвени редица проекти, които ще позволят да бъдат съхранени за бъдещите поколения културните ценности и историческото наследство на Истанбул, ще спомогнат за усъвършенстването на културнта инфраструктура и за повишаването на жизнения стандарт и културните познания на жителите на града.

Истанбул, който е съумял да открие формулата на великолепното съжителство между културите и който съхрани и до днес тази своя космополитна структура, ще бъде арена през 2010та година на мероприятия, които ще бъдат организирани под символичното пътеводителство на четирите елемента-земя, въздух, вода и огън, и които ще покажат на света обединяващата културите и цивилизациите роля на изкуството.

Радио "Гласът на Турция" / Портал Турция

Read more...

Истанбул-столица на цивилизации !

>> неделя, 10 януари 2010 г.

Истанбул-столица на цивилизации 2010

Последната фаза на подготовките за обсадата на Истанбул от османската армия...

Изпратена 06.01.2010 09:15:29 UTC

Обновена 06.01.2010 09:15:29 UTC

Османският владетел султан Мехмед Втори, приключи в началото на 1453тагодина подготовката за обсадата на Истанбул. Румелийските полкове бяха съсредоточени в Едирне. От главната военна база в Едирне към Истанбул най-напред потеглиха тежките оръдия, охранявани от 10 хилядна кавалерия. Задачата на тази кавалерия бе не само охрана на оръдията но същевременно и превземане на малките крепости с малочислен гарничон, разположени по крайбрежието на Черно и на Мраморно море. През февруари 1453та година три византийски кораба бяха стоварили десант на брега на Мраморно море и тези сли бяха нападнали турските селища и бяха отвлекли в Истанбул много пленници. Авангардните сили водени от Караджабей превзеха Визе, Силиври, Мидйе, Бигадос и достигнаха пред стените на Истанбул. След падането на тези византийски крепости, Акчайлъ Мехмед Бей раздели флотата си на две групи. Едната група кораби остана да патрулира в Мраморно море срещу нпадения на византийски пирати, а втората група се насочи към Черно Море. Командващият османската флота Балтаоглу Мехмед бей, устнови базата си в залива носещ днес неговото име и се включи в операцията в Черно Море. Тежките османски оръдия потеглих от Едирне на първи февруари 1453та година. Всяко от тези оръдия бе теглбено от 50 чифта волове и бе придружавано от 200 членен отряд. Пред артилерията се придвижваше отряд от работници и майстори които ремонтираха пътищата за да могат тези оръдия да се придвижват без сериозни проблеми. Артилериятадостигна стените на Истанбул след дълго пътуване продължило 64 дена.

По-голямата част от румелийските полкове потеглиха от Едирне в края на месец март 1453та година достигнаха за десет дена Истанбул. Анадолските полкове водени от Бейлербейи Исхак паша и Махмуд паша преминаха през Чанаккале на европейска територия и се обединиха с румелийските полкове пред Истанбул. На пети април, на четири километра от стените на Истанбул бе установен генералният щаб на османската армия. На 6ти април авангардните османски подразделения се доближиха на 800 метра до стените на Истанбул.

Ето накратко разположението на османските сили пред стените на Истанбул. Дясното крило на армията бе под контрола на анадолски полкове. По-късно към тях се присединиха и полковете на бейовете Караманогулларъ, Текелиоглу и Айдън. Централните сили бяха разположени в района срещуположно на днешните порти Едирнекапъ и Топкапъ. Тук бяха съсредоточени гвардейските полкове на султан Мехмед Втори, на Садразам Али паша и всички пехотни полкове Капъкулу. Като втори ешелон бяха разположени полковете на бейовете Саруханоглу и Ментешеоглу. В лявото крило на централните сили се намираха румелийски полкове командвани от бейлербея Караджа бей. Тези полкове контролираха района от Едирнекапъ до Златния рог. Към тях бяха присъединени като подкрепления полковете на бейовете Хамитоглу и Исфендияроглу. В тила на османската армия бяха разположени заградителни полкове, които да охраняват османските сили от евентуално нападение от балканските територии. Контролът на района на Златния рог и н пристанището, бе предаден на сили ръководени от Заганос Мехмед пша. На тези сили бе дадена и задачата да изградят потонен мост от местността Хаскьой до отсрещния бряг.

Червената, украсена със злато палатка на султан Мехмед втори се намираше на върха на един хълм, от който се откриваше изглед към целия регион от Топкапъ до двореца Теквур. Този хълм, където днес се намира болницата Малтепе, бе на хиляда и 200 метра от стените на Истанбул. Гвардейските полкове капъклу бяха разпложени около палатката в традиционното за османските сили разположение под формата на полумесец. В центъра, се намираха гвардейски еничарски полкове. Пред централните сили бе разположена артилерията. За да се предпази от внезапни излази, османската армия бе изкопла по цялата лния на обсадата дълбоки ровове. Оръдията нй-напред бяха разположени срещу Айвансрайъ, Едирнекапъ и Топкапъ. Определени бяха и точките където ще се копаят тунели под крепостните стени.

Докато османската армия се подготвяше за една дългосрочна обсада, жителите на Истанбул също се подготвяха усилено. Император Константиндвети, след като установи че градът е обсден изцяло, одготви съответните планове за отбрана. Тъй като крепостните стени по брега на Златния рог и на Мраморно море бяха под защитата на венецианска флота, тук бяха оставени малочислени византийски подразделения. Входът на Златния рог бе затворен с дебела тежка верига. Защитата на входа се водше от смесена византийско-венецианска флота. Византийските кораби бяха снабдени с катапулти, скорпиони, сифони за гръцки огън и малки оръдия. Венецианските кораби бяха снабдени с много по-тежки и мощни оръдия.

В периода между 6ти и 11ти април Османската армия приключи подготовките за обсадата на града. Тежките оръдия бяха настанени на позиции. Същевременно леката артилерия бе започнала още на 7ми април да бомбардира крепостните стени. На 9ти април, венецианските сили и флота командвани от адмирал Антонио в Златния рог заеха отбранителни позиции. За да демонстрират че са в съюз с византйците, венециански подразделения организираха парад по протежение на крепостните стени. Преди да даде заповед за зпочване на обсадата, султан Мехмед втори изпрати в Истанбул длегация от послници водена от везира Мхмуд паша и поиска от византийския император да предаде ключа на града. Византийският император отхвърли това искане. На 12ти април тежките османски оръдия започнаха да бомбардират крепостните стени. Османската флота се разположи на 12ти април в района под името Диплокенейон. Византийците бяха впечатлени и уплашени от прехода на тази флота от 400 корба. Артилерийската бомбардировка също допринесе за разрастването на страха и паниката сред жителите на града. Тежките оръдия можеда да осъществят само сдем или осем изстрела на ден, но лекта артилерия бомбардраше без почивка стените и фортификационните съоръжения. Следваше се следната стратегия-леките оръдия подлагаха на постоянен огън опрделен участък от стените, и след като стените започваха да се подават, започваше огън по същта област с тежките оръдия, и по този начин този участък на стените рухваше. Крепостните стени на Истанбул, устояли на множество обсади, този път не можеха да устоят на моща на оръдията. Населението на града бе в паника и пълководците бяха установили че стните няма да могат да устоят дълго време на огъня на артилерията. Въпреки това, всяка нощ се ремонтираха разрушенията в стените. Но вече бе стнало ясно, че наблжава последният час на византийското владичество в Истанбул, тъй като нищо не можеше да възпре устрема на османската армия.

До нова среща.

Портал Турция

Read more...

Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньор !

>> събота, 9 януари 2010 г.

Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньор !

Януари 2010г.

Чуждестранните туроператори, които водят групи в турските курорти, задължително ще трябва да работят с партньор местна туроператорска фирма. Това сочат промени в закона за туризма, влезли в сила от януари. Досега компаниите от други държави можеха да договарят директно резервации в турски хотели, както и услуги на транспортни и екскурзоводски фирми.

Oттук нататък обаче това няма да бъде възможно, като основният мотив на правителството в Анкара е, че по този начин туристите ще бъдат защитени от недобросъвестни практики. Чуждестранните туроператори задължително ще трябва да работят с местна фирма, която притежава валиден лиценз от асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB). Българските компании от бранша съобщиха, че са били информирани за промените още в началото на декември.

Новите промени в турското законодателство не притесняват българските туроператори, тъй като и в момента голяма част от тях имат партньори в Турция, показва допитване на "Дневник". Турция е втората най-посещава страна от българските туристи след Гърция. Освен летни почивки в морските курорти редица компании предлагат и обиколни турове в големите градове.

"Турция винаги е имала много сериозна защита на местния бизнес", коментира пред "Дневник" президентът на "Алма тур" Любомир Панковски. Според него и в момента големите български туроператори работят с турски компании, заради което и не се очакват сериозни проблеми около новите законови промени.

"И преди държавата защитаваше турските туроператори, като им даваше преференциални цени", каза и мениджърът на "Астрал холидейз" Христо Гълбачев, който допълни, че сериозните компании имат дългосрочни партньорства в южната ни съседка. "Сега някои от по-малките български фирми се договарят директно с хотелиерите и затова има случаи на изоставени туристи по курортите", каза още Гълбачев. Според него при новия закон това няма да се случва заради отговорността, която се носи и от турския туроператор.

По данни на Националния статистически институт Турция е втората най-предпочитана дестинация за български туристи след Гърция. В периода юни - септември пътуванията на българи до нея са били 1.4 млн. Според статистиката на турското министерството на културата и туризма България е на четвърто място по брой чуждестранни туристи в морските курорти и Истанбул след Германия, Великобритания и Русия към деветте месеца на изминалата година.

Дневник / Портал Турция

Read more...

Турция очаква 30 млн. туристи през 2010 г. !

>> четвъртък, 7 януари 2010 г.

Турция очаква 30 млн. туристи през 2010 г., каза министърът на туризма Ертугрул Гюнай !

07 януари 2010

Анкара. Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай прогнозира, че 30 млн. туристи може да посетят тази година Турция, ако в света се запази положителната тенденция и икономическото подобряване продължи, съобщава Анадолската агенция. Смятам, че може да посрещнем най-малко 28-29 млн. туристи, каза министърът в интервю за агенцията. По думите му Турция е единствената страна, която е регистрирала увеличен интерес като туристическа дестинация въпреки икономическата криза.
Целта на Турция, каза Гюнай, е от тази година да се увеличи доходът от туризъм на човек от населението. Министърът посочи, че министерството се стреми да съчетае туризма с културата с оглед на богатото археологическо наследство и музеи в страната. Нови сфери са зимните спортове и голфът, за които ще се полагат усилия да се привличат туристи с високи доходи. Турция разполага с термални води, но условията за наставяне в тази област са ограничени, посочи министърът. Страната иска да разшири и да развие също конгресният туризъм, каза Гюнай, като отбеляза, че сега само Истанбул може да се възползва от този вид туризъм.
През първите 11 месеца на 2009 г. Турция е била посетена от около 26 млн. туристи, предимно германци, руснаци и британци, като средиземноморската част на страната е била предпочитаната дестинация.

аф / Бг Таймс

Read more...

Прекрасните кътчета на Турция !

>> сряда, 6 януари 2010 г.

Прекрасните кътчета на Турция 01/2010

Природните и исторически забележителности на град Карс.

Изпратена 05.01.2010 09:21:35 UTC

Обновена 05.01.2010 09:21:35 UTC

Град Карс ще бъде първата спирка от маршрута на нашето пътешествие включващо редица прекрасни кътчета на Турция като граничния град Едирне, Чорум- страната на хетите, Артвин-усмихнатото лице на Кавказ, непретенциозния, но същевременно пропит с благородство град Сафранболу, историческото градче Зейтинбаг, прочуто със своята кулинария и Къйъкьой, подслонил девствени гори и невероятно красив плаж...

Град Карс ще бъде приятна изненада за всеки, който за първи път крачи по улиците му и има удоволствието да се запознае с жителите му. Градът със своите просторни улици, паметници на културата датиращи от руския период, ателиетата и магазинчетата за млечни продукти, стадата от гъски, парковете препълнени с младежи, старите бани и тополите по брега на река Карс не притежава облик на класически източен град. Погледнат от крепостта града наподобява Санкт Петербург. Всички административни постройки като Финансовата администрация, бившето Валийство, Градския съвет, Дирекцията по здравеопазването, Търговската палата са построени през 40 годишния период на руската окупация в периода от 1878-1918 година.

В действителност град Карс е поразяващ! Обикновенната отоплителна система „печ” в старинните каменни къщи на Карс, датиращи от преди 100 години, огромните тухлени печки или старите пиана, които стоят в гостната са свидетели на една по-различна култура.

Докато отпивате от ароматния чай в някои от кафенетата в града възрастен жител на Карс може да дойде при вас и да ви разкаже с таланта на театрален актьор за героизма на Ахмет Мухтар Паша или за страданията и болките на героите от Саръкамъш. До ушите ви може да достигнат звуците на кавказка песен носеща се от прозореца на някоя къща. Жена наредила се на опашката, която се образува в петъчните дни пред вратата на тюрбето Ебул Хасан Али Ел-Харакани може да ви разкаже за лъва следващ по петите евлията носейки на гръб дърва.

В действителност град Карс е поразяващ! Елените и планинските кози нарисувани преди 12 хиляди години от незнаен ловец по скалите в село Чамъшлъ, община Кагъзман са изобразени по фасадата на дома на лекарите в центъра на град Карс.

Една от най-подробните книги описващи град Карс, който от началото на зимата до края на пролетта е покрит в бяло е получила своето име от един от стиховете на стихотворението „Карс” на поета Джемал Сюрея: „Бял безсънен далечен”... Всяка една от отделните статии публикувани в книгата и написани от видни специалисти разказват за различни страни на Карс от народната култура, историята на града от преди Средновековието; монументалните паметници и за социално-икономичската му структура.

Карс е прочут и с голямото разнообразие на сирена... Кашкавал, гравйер, сирената тулум, чечили и сачак са прекрасни видове сирена харктерни за Карс... Всеки, който посещева града на отиване непременно купува от тях и с тях зарадва очакващите хубав подарък. Ако минете през община Сусуз, Карс ще видите малки пъдари на гъски, които с прът в ръка се опитват да отведат стадата.

За град Карс, където е бил открит първия чифлик за гъски на Турция, гъските имат голямо значение. Коленето на гъски, което се осъществява през първите дни на зимата има церемониален характер. Гъските от чието месо се приготвят вкусни ястия, от перата му възглавници и юргани, а от по-големите пера свирки за децата. След като бъдат почистени много внимателно се осоляват и изсушават. В селата има традиция във всяко едно семейство да се готвят ястия от гъше месо на един и същи ден. Сигурно се питате защо? Отговорът е много прост- за да не му се прииска на никого? Въпреки, че черния дроб на гъските е най-популярен жителите на Карс много добре знаят стойността на тази птица и не прахосват ни най-малка част от месото й...

След като става въпрос за Карс е невъзможно да отминем без да споменем за руините на град Ани... Повечето хора преди да са видели град Ани си представят обикновено селище, причината за което по всяка вероятност е краткото му име... Ако град Карс е лъв, то град Ани е неговата грива! Още с влизането през портата на града ще разберете, че въображението ви е излъгало. Град Ани със своята голяма катедрала, джамията Манучехр, с църквите си Тигран Ноненц и църквата Свети Пркич, която е разделена на две от мълния, манастира на девиците издигащ се на брега на река Арапчай, баните, пещерите и другите монументални паметници загатва за едно грандиозно минало...TRT

Портал Турция

Read more...

"Посетете Истанбул през януари" е препоръката на Дъ Гардийън !

>> понеделник, 4 януари 2010 г.

"Посетете Истанбул през януари" е препоръката на Дъ Гардийън...

Британският вестник Дъ Гардийън препоръча Истанбул да бъде посетен по време на честванията през месецз януари по повод началото на мероприятията в рамките на обявяването на града за Европейска Културна Столица...

Изпратена 01.01.2010 10:50:52 UTC

Обновена 01.01.2010 10:50:52 UTC

Британският вестник Дъ Гардийън препоръча Истанбул да бъде посетен по време на честванията през месецз януари по повод началото на мероприятията в рамките на обявяването на града за Европейска Културна Столица.
В статията си вестникът отбеляза, че със старта на мероприятията за широките маси, улиците на Истанбул ще се превърнат в карнавално шествие.
Честванията, които ще се състоят на 16ти януари привлякоха внимание и в чужбина.
В приложението си "Планове за пътешествия през 2010та година" вестникът дава място на месечни препоръки за посещения на различни градове в свeта.
В приложението се препоръчва Истанбул да бъде посетен през януари, тъй като ще бъдат организирани пищни мероприятия и чествания по случай приемането на статута на Европейска Културна Столица.

Радио "Гласът на Турция" / Портал Турция

Read more...

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP