Прекрасните кътчета на Турция !

>> сряда, 6 януари 2010 г.

Прекрасните кътчета на Турция 01/2010

Природните и исторически забележителности на град Карс.

Изпратена 05.01.2010 09:21:35 UTC

Обновена 05.01.2010 09:21:35 UTC

Град Карс ще бъде първата спирка от маршрута на нашето пътешествие включващо редица прекрасни кътчета на Турция като граничния град Едирне, Чорум- страната на хетите, Артвин-усмихнатото лице на Кавказ, непретенциозния, но същевременно пропит с благородство град Сафранболу, историческото градче Зейтинбаг, прочуто със своята кулинария и Къйъкьой, подслонил девствени гори и невероятно красив плаж...

Град Карс ще бъде приятна изненада за всеки, който за първи път крачи по улиците му и има удоволствието да се запознае с жителите му. Градът със своите просторни улици, паметници на културата датиращи от руския период, ателиетата и магазинчетата за млечни продукти, стадата от гъски, парковете препълнени с младежи, старите бани и тополите по брега на река Карс не притежава облик на класически източен град. Погледнат от крепостта града наподобява Санкт Петербург. Всички административни постройки като Финансовата администрация, бившето Валийство, Градския съвет, Дирекцията по здравеопазването, Търговската палата са построени през 40 годишния период на руската окупация в периода от 1878-1918 година.

В действителност град Карс е поразяващ! Обикновенната отоплителна система „печ” в старинните каменни къщи на Карс, датиращи от преди 100 години, огромните тухлени печки или старите пиана, които стоят в гостната са свидетели на една по-различна култура.

Докато отпивате от ароматния чай в някои от кафенетата в града възрастен жител на Карс може да дойде при вас и да ви разкаже с таланта на театрален актьор за героизма на Ахмет Мухтар Паша или за страданията и болките на героите от Саръкамъш. До ушите ви може да достигнат звуците на кавказка песен носеща се от прозореца на някоя къща. Жена наредила се на опашката, която се образува в петъчните дни пред вратата на тюрбето Ебул Хасан Али Ел-Харакани може да ви разкаже за лъва следващ по петите евлията носейки на гръб дърва.

В действителност град Карс е поразяващ! Елените и планинските кози нарисувани преди 12 хиляди години от незнаен ловец по скалите в село Чамъшлъ, община Кагъзман са изобразени по фасадата на дома на лекарите в центъра на град Карс.

Една от най-подробните книги описващи град Карс, който от началото на зимата до края на пролетта е покрит в бяло е получила своето име от един от стиховете на стихотворението „Карс” на поета Джемал Сюрея: „Бял безсънен далечен”... Всяка една от отделните статии публикувани в книгата и написани от видни специалисти разказват за различни страни на Карс от народната култура, историята на града от преди Средновековието; монументалните паметници и за социално-икономичската му структура.

Карс е прочут и с голямото разнообразие на сирена... Кашкавал, гравйер, сирената тулум, чечили и сачак са прекрасни видове сирена харктерни за Карс... Всеки, който посещева града на отиване непременно купува от тях и с тях зарадва очакващите хубав подарък. Ако минете през община Сусуз, Карс ще видите малки пъдари на гъски, които с прът в ръка се опитват да отведат стадата.

За град Карс, където е бил открит първия чифлик за гъски на Турция, гъските имат голямо значение. Коленето на гъски, което се осъществява през първите дни на зимата има церемониален характер. Гъските от чието месо се приготвят вкусни ястия, от перата му възглавници и юргани, а от по-големите пера свирки за децата. След като бъдат почистени много внимателно се осоляват и изсушават. В селата има традиция във всяко едно семейство да се готвят ястия от гъше месо на един и същи ден. Сигурно се питате защо? Отговорът е много прост- за да не му се прииска на никого? Въпреки, че черния дроб на гъските е най-популярен жителите на Карс много добре знаят стойността на тази птица и не прахосват ни най-малка част от месото й...

След като става въпрос за Карс е невъзможно да отминем без да споменем за руините на град Ани... Повечето хора преди да са видели град Ани си представят обикновено селище, причината за което по всяка вероятност е краткото му име... Ако град Карс е лъв, то град Ани е неговата грива! Още с влизането през портата на града ще разберете, че въображението ви е излъгало. Град Ани със своята голяма катедрала, джамията Манучехр, с църквите си Тигран Ноненц и църквата Свети Пркич, която е разделена на две от мълния, манастира на девиците издигащ се на брега на река Арапчай, баните, пещерите и другите монументални паметници загатва за едно грандиозно минало...TRT

Портал Турция

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP