Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньор !

>> събота, 9 януари 2010 г.

Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньор !

Януари 2010г.

Чуждестранните туроператори, които водят групи в турските курорти, задължително ще трябва да работят с партньор местна туроператорска фирма. Това сочат промени в закона за туризма, влезли в сила от януари. Досега компаниите от други държави можеха да договарят директно резервации в турски хотели, както и услуги на транспортни и екскурзоводски фирми.

Oттук нататък обаче това няма да бъде възможно, като основният мотив на правителството в Анкара е, че по този начин туристите ще бъдат защитени от недобросъвестни практики. Чуждестранните туроператори задължително ще трябва да работят с местна фирма, която притежава валиден лиценз от асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB). Българските компании от бранша съобщиха, че са били информирани за промените още в началото на декември.

Новите промени в турското законодателство не притесняват българските туроператори, тъй като и в момента голяма част от тях имат партньори в Турция, показва допитване на "Дневник". Турция е втората най-посещава страна от българските туристи след Гърция. Освен летни почивки в морските курорти редица компании предлагат и обиколни турове в големите градове.

"Турция винаги е имала много сериозна защита на местния бизнес", коментира пред "Дневник" президентът на "Алма тур" Любомир Панковски. Според него и в момента големите български туроператори работят с турски компании, заради което и не се очакват сериозни проблеми около новите законови промени.

"И преди държавата защитаваше турските туроператори, като им даваше преференциални цени", каза и мениджърът на "Астрал холидейз" Христо Гълбачев, който допълни, че сериозните компании имат дългосрочни партньорства в южната ни съседка. "Сега някои от по-малките български фирми се договарят директно с хотелиерите и затова има случаи на изоставени туристи по курортите", каза още Гълбачев. Според него при новия закон това няма да се случва заради отговорността, която се носи и от турския туроператор.

По данни на Националния статистически институт Турция е втората най-предпочитана дестинация за български туристи след Гърция. В периода юни - септември пътуванията на българи до нея са били 1.4 млн. Според статистиката на турското министерството на културата и туризма България е на четвърто място по брой чуждестранни туристи в морските курорти и Истанбул след Германия, Великобритания и Русия към деветте месеца на изминалата година.

Дневник / Портал Турция

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP