"Шок и ужас" в курорта Слънчев бряг

>> четвъртък, 28 май 2009 г.

В Слънчев бряг спането е без пари, но за храна дерат по 3 кожи

Чужденците на морето минаха на дюнери

Омлет за 9 лв. и пиле за трийсетачка гонят туристите от кръчмите

За гъби или до урните? Тази дилема винаги стои, когато наближат избори. Тази година обаче електоратът май ще бере гъби на плажа. Притиснати от световната финансова кризата, курорти обявиха екстра намаление - морето с майски цени и през юни е офертата, с която зарибяват за почивка. Със сигурност не нарочно, но това удря направо по евровота, насрочен за 7 юни. А вероятно ще открадне избиратели и от парламентарните избори на 5 юли. Дали обаче морето ще е "до колене" и с какви "народни" цени тръгна сезонът - "Стандарт" провери на място.


Тази гледка също не е чужда на претенциозния курорт
Ценова операция "Шок и ужас" тресе курорта Слънчев бряг. Малкото летовници, които в момента почиват тук, са в истерия от непосилните цени на кръчмите. Ресторантьорите изобщо не се вълнуват от световната криза и са надули цифрите в менютата на max. Всъщност в курорта цари пълна анархия що се отнася до ценовата политика. "Кой както свари" е девизът на търговците. Нощувките са почти без пари, но за сметка на това мръвката излиза суперсолено. Гневни туристи се заричат, че кракът им няма да стъпи повече в България. Против всякаква логика кръчмите в курорта дерат по девет кожи. Цените са като на френската Ривиера. Резултатът е, че всички заведения са празни. Бармани и сервитьори от сутрин до вечер люпят семки и решават кръстословици. Най-скандални са цените в центъра на Слънчев бряг по алеята от хотел "Кубан" до плажната ивица. 30 лева струва пиле на грил в едно от заведенията. Съседно пък афишира най-ниски цени, а продава омлет за 9 лева и пици за по 12 лв. Колкото по към плажа е разположена кръчмата, толкова по-скъпи стават гозбите. 15 лв. струва 200 г сафрид. 5 лева е порция цаца. Халба бира е с цена 4 лв., а английска закуска от бъркани яйца с бекон и варен боб е 13 лв. Чаша "еспресо" варира между 2 и 4 лева. Най-евтини в центъра на Слънчев бряг са хамбургерите и дюнерите - те се продават по 7 лв. Въпреки че потокът там не спира, рядко някой се престрашава да седне в кръчма. Ако все пак това се случи, клиентът скромно поръчва кафе или чай. Обичайна гледка в Слънчев бряг е чужденците да поръчват в ресторант сандвичи за по-евтино. Други пък предпочитат да си осигуряват обяда направо от супермаркета
Ей, и кръчмарите взеха да мамят като политиците, цъкат с език първите наши туристи, подмамени от обещанията за евтино море.
Със скандални тарифи цакат и такситата в курорта, които всъщност не работят, а само стоят паркирани край спирките. Всички таксиджии до един са сложили еднакви табели - 5 лв. начална такса плюс 5 лв. за всеки километър. Истината е обаче, че клиентът плаща поне двойно. Така разходката от Слънчев бряг до Несебър с таксиметрово возило излиза поне 50 лева. Затова летовниците масово се товарят на градския транспорт срещу билет за левче. Единствените, които в момента ухажват летовниците с ниски цени, са продавачите на дрехи и обувки.
Дори в суперскъпия център на курорта летните чехли и сандали струват по 10-15 лв.а маратонките се търгуват за 20 лева чифта. Дрехите също са суперевтини - 10-15 лв. струват мъжките и дамски тениски. Туристите, които идват обаче в Слънчев бряг, са бедни и рядко някой се спира в магазин. Търговците се оплакват, че нищо не върви и не могат да избият наемите си. "От 40 години всеки сезон работя в Слънчев бряг, продавам дрехи, но не помня такава беднотия досега. Миналото лято съм правил по 700-800 лева оборот на ден, а днес за цял ден имам 30 лева оборот - само една покупка", оплака се 60-годишният търговец Тодор Ангелов. Мъжът държи магазин от 20 квадрата на централната алея до хотел "Кубан" и плаща по 400 лева дневен наем
Заради липсата на клиенти Ангелов и колегите му се чудят дали да не пускат кепенците.
В пъти по-евтини са цените в западната част на курорта, където няма нито един летовник. От другата страна на магистралата за Варна печено пиле на грил струва само 10 лева. Кафето там е 30-40 стотинки, а бирата само 0,60 лв. Туристите обаче трудно се ориентират в курорта и дори не подозират, че само на 500 метра могат обилно да се нахранят за 5 лева. Служителите от магазините и заведенията обаче редовно се хранят при колегите си в западната зона. Колкото и странно да е, евтини кръчми тук-там се намират и на най-атрактивните места до морето. Само на 3-4 метра от пясъчната ивица малка кръчма работи на цени като селски хоремаг. Супите там са от 1,30 до 1,60 лв., а кебапчето се продава за 0,70 лв. Кафето и чаят пък са само по 0,35 лв. В заведенията на самия плаж това е умножено поне по 4
Пържола на скара струва 12 лв., а филе "Миньон" - 15. Порция паламуд и лефер са по 10 лв., а пържен калкан струва 20 лв. Пресните салати по крайбрежната алея тръгват от 5 и стигат до 10 лв., а порция калмари или скариди струват по 8 лв.
Ако човек реши да се храни при тези цени в ресторант, трябва да отдели поне стотачка дневно. Летовниците обаче старателно избягват кръчмите и предпочитат да се хранят по стаите, пък ако ще и с кифли. Макар че идват в Слънчев бряг заради морето, те не ходят дори и на плажа. Пясъчната ивица е пуста, защото удоволствието да прекараш два часа на плажа струва по 14 лева. Толкова се плаща за чадър и шезлонг.
Елена Димитрова

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP