<: Музеят на Дядо Коледа в Турция ще стане любима "сватбена дестинация" :>

>> вторник, 4 май 2010 г.

<: Музеят на Дядо Коледа в Турция ще стане любима "сватбена дестинация" :>

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Музеят на Дядо Коледа в Турция привлича голям брой туристи, сред които и много младоженци. Родното място на Свети Николай Чудотворец, който се почита и като първообраза на Дядо Коледа, се намирало между древния малоазийски град Мира и Патара в Ликия.

По идея на турска туристическа компания, действаща в Съединените щати, светата обител, която се намира близо и до световноизвестния турски курорт Анталия, находчиво е на път да се превърне във форма на алтернативен туризъм за "сватбена дестинация".

Мястото отдавна е един от предпочитаните маршрути на религиозния туризъм в южната ни съседка за християнски хаджии и от православния, и от католическия свят, тъй като Свети Николай е еднакво почитан от всички миряни, включително и от турците, които го тачат като Ноел Баба.

В Турция даже са основали фондация за популяризирането на Св. Николай в цял свят и чрез ЮНЕСКО. За местните и чуждестранни младоженци, които са избрали да се венчаят тук, компанията старателно организира сватбена церемония, която се провежда в храм-музея.

Миналата година за пръв път тук се състоя Международен сватбен фестивал "Дядо Коледа". А тези, които искат да влязат в брачен съюз в църквата "Св. Николай" тази година, ще могат да го сторят между 1-7 декември. Капацитетът на храма е ограничен за 25 двойки.

Около отбелязването на деня на Св. Николай, и особено около коледните празници през 2009-а година, турският министър на културата Ертурул Гюнай заяви, че ще направи официални постъпления пред Италия за връщането на мощите на светеца, които са били откраднати през ХІ век и изнесени от Турция.бнр

Turk Havadis (Турски новини)

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP