Историята на квартал Еюп в Истанбул !

>> сряда, 10 февруари 2010 г.

Истанбул-столица на цивилизации 08/10

Историята на квартал Еюп...

Изпратена 09.02.2010 12:53:13 UTC

Обновена 09.02.2010 12:53:13 UTC

След превземането на Истанбул, Фатих Султан Мехмед, Завоевателя, поставила началото на широкообхватно строителство на турски и ислямски обекти на архитектурата и културата. Първата джамия и придадения към нея джамийски комплекс бе построена над гроба на приятеля и знаменосец на пророка Мохаммед, Еюп Енсари. Еюп Енсари е загинал по време на обсадата на Истанбул от ислямски войски в периода 674-678ма години. Турският пътешественик Евлия Челеби разказва историята за откриването на неговия гроб-Акшемседдин заспива, и след като се събужда става и посочва мястото където се намира гробът на Еюп. Мястото е разкопано и в гроб е открито мумифицираното тяло.

Според една друга история, Акшемседин забва един прът на мястото което е видял в съня си. След това, дори и да се промени мястото на пръта, Акшемседдин винаги посочва една и съща точка. Мястото е разкопано и по този начин е намерен гробът. Прътът пуска корени и се превръща в едно голямо дърво.

Построенте през 1458ма година джамия Еюп и джамийския комплекс, дават и името на днешния квартарл на Истанбул, който започва да се разраства със самото построяване на комплекса. Джамията бе реставрирана през 1800ната година от султан Селим трети. Джамията е с квадратна планировка, с голям и хубав купол, обграден от осем малки куполи. Един от тези малки куполи покрива и мястото на олтара. Входната порта на комплекса наподобява арка на победата и води до красива вътрешна градина. Минаретата на джамията са построени по време на управлението на султан Ахмед трети а тюрбето на Еюп Енсари е било ремонтирано по време на управлението на султан Махмуд втори. На тюрбето са дарени много ценни светилници, полилеи, плочки с клиграфски надписи.

За кратко време мястото се превръща в свещенн за мюсюлманеите в Истанбул обект. Церемонията по запасването на сабята на Осман от новите османски падишаси също се е провеждала в джамията Еюп.

За кратко време се разраства наслението на турские квартали издигнати п южното крайбрежие на Златния Рог. Квартал Еюп се бе превърнал ве идон от големите квартали на града и притежаваще местна администрация представяна от кадия, полицейски инспектор Субашъ и служители. Кварталът бе чисто турски и мюсюлмански квартал. Евлия Челеби пише че в квартала е иало 9 хиляди и 800 дворци и къщи, ного градини и лозя. Също така е имало и големи пазари като Обущапския пазар, Млечния пазар. Евлия Челеби е изброил хляда и 85 магазина и вниманието му е било привлчено от големия брой посетители в магазините за млечни продукти. Той също така отбелязва че в квартала има мдресета, училища и имарет.

Джамията и комплексът Еюп и днес продължават да са притегателен център не само за мюсюлманите в Истанбул но и за мюсюлманите посещаващи града. В периода на османската държава, се е считала голяма чест да бъдеш погребан в двора на тази джамия. Тук са разположени най-красивите екзепляри на османски тюрбета. Едно от тях е построеното от Мимар Синан тюрбе на Аяс паша. Тюрбето представлява купол разположен върху четири колони. В двора се намира и тюрбето на Лала Мустафа Паша, давоевателя на Кипър. И то е построено през 1581ва година от Мимар Синан. Тюрбето на адмирала на Султан Сюлейман Законодателя, Булак Мустафа паша се намира във външния двор на джамията. Обектът построен през 1534та година привлича внимание с геометричните мотиви.

Един от интересните обекти в квартал Еюп е тюрбето на майката на султан Селим трети, Михришах Султан. Тюрбето е обединило в себе си чертите на класическата и бароковата архитектура. Зад тюрбето се намира имарет откъдето на бедните граждани се раздава топла храна. В миналото тук, през месеца Рамазан, ежедневно се се готвили големи казани с ориз и тази традиция се е съхранила и до днес. По искане на Михришах султан са били построени водоемът Валиде в Белградската Гора, джамията с две минарета в Хаджъоглу много чешми. Султаните идващи в Истанбул по море или по суша, през Едирнекапъ, за церемонията по запасването на сабята на Осман, са преминавали пред това тюрбе.

В Еюп има само едно тюрбе на османски владетел-тюрбето на султан Мехмед Пети Решат. Тюрбето е построено от мрамор и негов архитект е пионерът на първото през 20тия век течение за национална архитектура Кемалеттин Бей.

Еюп е бил също така и любимо място на пътешествениците пристигащи от чужбина в Истанбул. Един от тях е френският пътешественик Пиер Лоти, който е бил възхитен от красотата на този квартал. Днес, от върха на хълма носещ името на Пиер Лоти се откриват прекрасни пейзажи на квартала и на Златния рог. Лоти бе влюбен в Истанбул и бе купил къщи в различни райони на града. Най-използваното от него и най-известното днес негово жилище бе на улица Атик Али Медресеси в квартал Чемберлиташ.

Днес квартал Еюп привлича най-много посетители с джамиите и тюрбетата си и с царящата в тях мистична атмосфера.

TRT - VOT / Портал Турция

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP