Съкровищата от Кремъл гостуват на музея "Топкапъ" в Истанбул !

>> понеделник, 15 март 2010 г.

Съкровищата от Кремъл гостуват на музея "Топкапъ" в Истанбул !

Автор: Нахиде Дениз - Истанбул

Доспехи на руските царе, корона и накити на императрица Eкатерина, икона на Казанската богородица, одежди на руски патриарси - тези и други от най-интересните съкровища на Кремъл могат да се видят в Истанбул тези дни.

Експонатите са подредени в бившия османски дворец - музея "Топкапъ".
Изложбата се превърна в значимо културно събитие на града край Босфора,тъй като се организира в рамките на инициативата "Истанбул-столица на европейската култура през 2010 година".

Експонатите се отнасят към 16-17 век - период на мир между Русия и Османската империя. Част от тях представляват подаръци, които владетелите си изпращали един на друг.

"И Русия, и Турция като страни и народи имат богата история. Целта на тази изложба е да спомогне за премахване на негативния имидж, който битува, че царска Русия и Османската империя, турският и руският народ са били само врагове," каза Шекип Авдагич, ръководител на агенцията "Истанбул, столица на европейската култура през 2010 година".

Официалното представяне на изложбата на кремълските съкровища в "Торкапъ" бе направено лично от директорката на кремълския музей Елена Гагарина, дъщеря на първия руски космонавт.

Изложбата ще продължи до 7 юни тази година. Турция ще върне жеста, като изпрати съкровищата на османския дворец "Топкапъ" в Москва.

Портал Турция

Публикуване на коментар

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP