Площад Султанахмед и околностите му

>> петък, 5 ноември 2010 г.

ИСТАНБУЛ-КУЛТУРНА СТОЛИЦА 17/10

Площад Султанахмед и околностите му....

Изпратена 16.10.2010 08:13:09 UTC

Обновена 16.10.2010 08:13:09 UTC

Тема на днешната ни програма ще бъде площад Султанахмет, който е една от неизменните спирки на туристите посещаващи Истанбул. Причината за това е че тук се намират редица важни исторически обекти. Площад Султанахмет е сякаш сърцето на Историческия полуостров. Ежедневният трафик на площад Султанахмет е съставен от туристическите автобуси, файтони, многобройните туристически групи обхождащи площада пешком и траймваите превозващи жителите на Истанбул.

Площад Султанахмет е свидетел на всички периоди на града и тук се намират монументи от всички тези периоди. Султанахмет, който в продължение на столетия е бил площад на императорите, султаните и народа е с облик на музей на открито...

През Византийския период площада се прославил като Хиподрум. През Османския период Хиподрумът получил името „Ат Мейданъ” тоест “Конския пазар”. Тук са се организирали състезания, церемонии, свадби и бунтове. Площадът винаги е бил домакин на въодушевлението на широките маси. Хиподрумът е построен през 196та година пр.н.е. от Римския император Септимий Север. На Хиподрума били организирани надбягвания с колесници, музикални, танцови и акробатични представления и бой на хищни животни. Императорската ложа, наричана Катизма, се намирала в центъра на източната част на Хиподрума. На върха на външната стена на Хиподрума имало аркада от колони, от които до днес са останали запазени единственно египетския обелиск, колосът и змийската колона. През Османският период на този площад също били организирани различни фестивали и представления, празнични церемонии по обрязване и шествия. В близост до Хиподрума се издигат важни монументи като бани, храмове, религиозни, културни, административни и социални центрове. Най-важните монументи на Истанбул се намират тук: църквата музей Света София, джамията Султан Ахмет, Музея на турско-ислямската култура.

Императорският дворец, който е известен и като „Големия дворец” е започвал от Хиподрума и се простирал до морския бряг. Днес от този дворец са останали единствено подовите мозайки на голям салон. През Византийския период площад Света София бил известен с името „Августион”. Тук на този площад се е издигал „Милиариум Ауреум” или „Златния Километричен камък” символизиращ началото на пътя за Рим тоест нуревата точка на земята. Тук от това място е било измервано разстоянието от редица центрове на империята до столицата. Хората преди да се отправят на път се отбивали тук за да научат от регистрите разстоянието до мястото, за което пътуват и как да отидат до там.

В блзизост до мястото, където в миналото се е издигала грандиозната порта на Хиподрума днес се намира Германската чешма. Чешмата е дарена на Османския султан Абдюлхамит ІІ от германския император Вилхелм ІІ по време на второто му посещение в Истанбул през 1898ма година. До площада се намира и дворецът на Ибрахим паша, който бил главен везир на Султан Сюлейман Великолепни. Днес сградата е превърната в Музей на турско-ислямската култура. В центъра на Хиподрума се издига джамията Султан Ахмет, която е назовавана и като „Синята джамия” поради сините плочки от Изник, с който са облицовани вътрешните стени. До джамията се намират сградата на медресето, тюрбето на султан Ахмет и „Хюнкяр Касръ” тоест султанския павилион. Зад джамията се издига чаршията „Султанахмет арастасъ” и музея на мозайките, в който се експонират мозайките от Големия дворец. Някои от другите важни паметници издигащи се на площад Султанахмет са чешмата на султан Ахмед ІІІ, Базиликанската цистерна или Йеребатан сарай, църквата Света Ирина, останките на болницата Самсон и Османската монетарница. Днес църквата Света Ирина, която е била реставрирана през 70те години на ХХ век се използва като концертна зала. В днешно време сградата на Монетарницата също е домакин на различни изложби.
До днес от Хиподрума е достигнал единственно южния му край, който представлява тухлена постройка с големи арки. През следващите периоди каменните блокове и колоните на Хиподрума са били използвани в строежа на други постройки... Днес площадът е един от най-важните туристически центрове на Истанбул. Кратка почивка на площад султанахмед е достатъчна за да вкусите традиционните турски деликатеси и да напазарувате интересни сувенири.

ТРТ / Travel in Turkey

Read more...

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP