От Зевс до Адам и Ева... на плажа в Анталия !

>> понеделник, 24 май 2010 г.


От Зевс до Адам и Ева... на плажа в Анталия !

Автор: Нахиде Дениз - Истанбул

© Снимка: www.turkishclass.com

Древногръцкият бог на небето Зевс, спартанците, Троянският кон, популярните от турския фолклор герои Хаджъват и Карагьоз, Адам и Ева... и още около 100 обвеяни в легенди и предания образи и сюжети, но изработени от пясък, може да се видят на плажа Лара в турския курорт Анталия.

Изваяни са от участниците в Международния фестивал на пясъчното изкуство, който тържествено бе открит от турския министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай.

В четвърто издание на проявата участват 32-ма скулптори от 11 държави, които представят пясъчни творби, посветени на митологията. Хитът на тазгодишния фестивал са гигантските фигури на фантастичните герои от филма Аватар.

За изработването на пясъчните фигури са били докарани 7500 тона специален речен пясък. Използван е също укрепителен спрей за защита от вятъра и от дъжда. Специалното осветление на фигурите през нощта и звуковите ефекти допълват митичната атмосфера.

Пясъчните скулптури ще бъдат изложени на плажа до месец ноември. Температурата в Анталия тези дни е 24 градуса и хиляди летовници главно руснаци и германци вече изпълват морските плажове.бнр

Photobucket

Read more...

Стилиян Иванов събира 15 000 години в 48 минути !

>> събота, 15 май 2010 г.

Стилиян Иванов събира 15 000 години в 48 минути !

AНАТОЛИЯ – ЗЕМЯ НА БОГИНЯТА МАЙКА !

Човешки стъпки на 17 000 г., заснети от български екип

премиера на tvart и dodofilm

14 май 2010 г., „...“ Златни пясъци

Турското министерство на културата и туризма разтвори широко вратите на музеи и археологически обекти за екипа на режисьора Стилиян Иванов. Филмът на dodofilm и tvart ни представя човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 000, скулптура на Богиня на 8 000 години...
С огромната помощ на д-р Фадиме Гюлай Аслан – съветник по културата в посолството на Република Турция у нас, българският филмов екип успя за първи път да заснеме в детайли родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес; царството на хетите; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария... , които са само част от увлекателния филмов разказ за Анатолия.
"Анатолия – земя на богинята майка“ е сбор от исторически факти и теории, представени като приказка продуцирана от Деян Неделчев, която събира 15 000 години в 48 минути!
В аванс можем да обобщим: свързващ образ между раждащата Богиня с двата леопарда на възраст 8 000 г. и трихилядолетната Кибела – богинята на фригите, разпознаваме в Кубаба – богиня от хетския пантеон. Чрез шумерските надписи Стилиян Иванов проследява корените на Кубаба чак до средата на III хил.пр.Хр. разпознавайки я в образите на Ищар, Астарта и др. По-интересното е, че арамейците (семитите) от своя страна превръщат хетската Кубаба в Майка на всички живи организми. Така Кубаба преминава в Библията като Ева. В превод името „Ева“ означава „живот“.
Богинята майка шества победоносно през целия път на човешката история приемайки различни образи и получавайки различни имена, като в началото на 1-вото хил.пр.Хр. вгражда част от хилядолетната си същност в образа на... Артемида. Елините отъждествяват богинята Кибела и с Рея – сестра и съпруга на Кронос – времето. Рея е богинята, от която тече всичко, майката на олимпийските богове. Майката на самия Зевс!
Богинята майка, Кубаба, Кибела, Артемида и десетките други женски божества намира своята фокусна точка в най-известния женски образ на всички времена – в образа на Богородица, майката на божия син.
Освен за богове и герои кадрите на операторът Мирослав Евдосиев разказват и за големите битки на древността – тази за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски, който в град Гордион – столицата на фригите, разсича „гордиевия възел“, сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел. И всичко това със съдействието на ЗАД „...“ и „...“.
По традиция премиерата и на това заглавие от каталога на Dodofilm e на брега на морето в Златни пясъци. Домакин на събитието е г-н Георги Щерев управляващ съдружник на хотелски комплекс „...“, който на 14 май ще посрещне гости от България и Турция. А зрителите на tvart първи ще могат да видят филма „Анатолия – земя на богинята майка“.
Режисьорът Стилиян Иванов през 2009 година съобщи на турските медии, че вече продуцентът oт Dodofilm Деян Неделчев търси начини филмът "Пътят на човешката цивилизация" да бъде показан не само в България и света, а и в най-големите градове на седемте области на Турция.
Великолепието от кадри на на оператора Мирослав Евдосиев ще бъдат излъчени и в някои от профилираните канали, ставайки достояние на 70 милиона жители в Турция.Photobucket

Read more...

Салса и танго сред каменните статуи на боговете на Немрут !

>> сряда, 12 май 2010 г.

Салса и танго сред каменните статуи на боговете на Немрут !


Автор: Нахиде Дениз – Истанбул

© Снимка: http://web.inonu.edu.tr

Немрут

Всяка година по повод седмицата на инвалидите в Турция се организира поход до връх Немрут специално за хора с увреждания, едно послание от тяхна страна за равни права и равни възможности. В тазгодишния поход за пръв път бе включен концерт от изпълнения на латиноамерикански танци на върха.

Немрут е високопланински връх в Турция, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и историческо наследство. Монументалните каменни статуи на богове придават неповторима очарователност на върха, който се посещава от туристи от цял свят.

Шампионите на Турция по салса Юнус Емре Търаш и Айча Билмез представиха своето изкуство, а след тях танцовата двойка Ерджан Саяр и Севда Чакар изпълниха танга.

Интересна и впечатляваща бе гледката на буйните и страстни латиноамерикански ритми под вкаменените погледи на древните статуи, облени в светлината на залязващото слънце.

В концерта участваха хора вреждания от всички краища на Турция, както и гости от България, поканени специално за тази инициатива. Войници помагаха на хората с увреждания при изкачването към върха.

В Турция има около 8,5 милиона хора с увреждания.бнр

Turk Havadis (Турски новини)

Read more...

Търсачи на Ноевия ковчег твърдят,че са го намерили на връх Арарат !

>> четвъртък, 6 май 2010 г.

Наука и технологии:Търсачи на Ноевия ковчег твърдят,че са го намерили на връх Арарат !

Май 2010

Турски и китайски изследователи посочват, че са открили подобна на кораб структура високо над морското равнище. Още от седмицата: британски учени намериха съкровище в морето край Хърватия.
photo

Дървена конструкция, наподобяваща Ноевия ковчег, беше открита при разкопки в планината Арарат, Турция. [Гети Имиджис]

Изследователски екип настоява, че дървената, подобна на кораб структура, за която те твърдят, че са открили на връх Арарат, е Ноевият ковчег. Китайски и турски изследователи, свързани с "Международния институт на Ноевия ковчег", евангелистка организация, твърдят, че са открили останките на кораб на 4000 м надморска височина, макар че не разкриват точното му местоположение. Радиовъглеродните изследвания на проби от дървото на конструкцията доказват, че то е на около 4800 години. Турски длъжностни лица, цитирани от местните медии, заявиха, че приветстват резултатите, но разследват как пробите от дървото са били пренесени от Турция в Китай.

http://setimes.com / Travel in Turkey

Read more...

„7 континента 7 култури” !

>> сряда, 5 май 2010 г.

„7 континента 7 култури”

Европейската столица на културата през 2010 година Истанбул е домакин на фестивала „7 континента 7 култури” символизиращ братството на отделните континенти.

Изпратена 05.05.2010 10:05:22 UTC
Обновена 05.05.2010 10:39:17 UTC
Европейската столица на културата през 2010 година Истанбул е домакин на фестивала „7 континента 7 култури” символизиращ братството на отделните континенти.
На фестивала, в който участват около 700 ученици от 74 страни представиха своята култура.

Общата цел на страните участнички във фестивала с различни култури и вярвания, е обезпечеване на световния мир и братство.

На фестивала Турското радио и телевизия бе удостоено с награда поради приноса му за културата.

Фестивалът ще продължи три дни.

Радио "Гласът на Турция" / Travel in Turkey

Read more...

<: Музеят на Дядо Коледа в Турция ще стане любима "сватбена дестинация" :>

>> вторник, 4 май 2010 г.

<: Музеят на Дядо Коледа в Турция ще стане любима "сватбена дестинация" :>

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Музеят на Дядо Коледа в Турция привлича голям брой туристи, сред които и много младоженци. Родното място на Свети Николай Чудотворец, който се почита и като първообраза на Дядо Коледа, се намирало между древния малоазийски град Мира и Патара в Ликия.

По идея на турска туристическа компания, действаща в Съединените щати, светата обител, която се намира близо и до световноизвестния турски курорт Анталия, находчиво е на път да се превърне във форма на алтернативен туризъм за "сватбена дестинация".

Мястото отдавна е един от предпочитаните маршрути на религиозния туризъм в южната ни съседка за християнски хаджии и от православния, и от католическия свят, тъй като Свети Николай е еднакво почитан от всички миряни, включително и от турците, които го тачат като Ноел Баба.

В Турция даже са основали фондация за популяризирането на Св. Николай в цял свят и чрез ЮНЕСКО. За местните и чуждестранни младоженци, които са избрали да се венчаят тук, компанията старателно организира сватбена церемония, която се провежда в храм-музея.

Миналата година за пръв път тук се състоя Международен сватбен фестивал "Дядо Коледа". А тези, които искат да влязат в брачен съюз в църквата "Св. Николай" тази година, ще могат да го сторят между 1-7 декември. Капацитетът на храма е ограничен за 25 двойки.

Около отбелязването на деня на Св. Николай, и особено около коледните празници през 2009-а година, турският министър на културата Ертурул Гюнай заяви, че ще направи официални постъпления пред Италия за връщането на мощите на светеца, които са били откраднати през ХІ век и изнесени от Турция.бнр

Turk Havadis (Турски новини)

Read more...

AНАТОЛИЯ ЗЕМЯ НА БОГОВЕ И ГРОБНИЦИ - трейлър !

>> събота, 1 май 2010 г.

AНАТОЛИЯ ЗЕМЯ НА БОГОВЕ И ГРОБНИЦИ - трейлър !


Световна премиера месец Май 2010 г.

Дълбоко пазени тайни от свои и чужди излизат наяве.

Човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 000, скулптура на Богиня на 8 000 години...

Историята, като приказка 15 000 години в 48 минути!

Продуцентът на историческата сага е компанията Dodofilm, която възнамерява да я разпространи на DVD на български, английски, руски и турски и ще организира представянето й в някои градове на България и света.

Режисьорът Стилиян Иванов през 2009 година съобщи на турските медии, че вече продуцентът oт Dodofilm Деян Неделчев търси начини филмът "Пътят на човешката цивилизация" да бъде показан не само в България и света, а и в най-големите градове на седемте области на Турция.

Великолепието от кадри на на оператора Мирослав Евдосиев ще бъдат излъчени и в някои от профилираните канали, ставайки достояние на 70 милиона жители в Турция.

Трейлър видео:
Photobucket

Read more...

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP