Истанбул - Една безкрайна, магична и магнетична загадка !

>> неделя, 28 март 2010 г.

27 март 2010

Времето никога не стига, особено, когато се налага за три дни да обиколите един от най-значимите мегаполиси - Истанбул.

Нищо не може да се сравни с духа, който витае из Цариград – богатото разнообразие от традиции, различни религии и етноси, всеки от които е оставил трайна следа във времето и е дал приноса си за създаването на този шарен свят. Интересно е, че пъстрата история на града се е надграждала и обогатявала и че нищо не се е изгубило. Всяко парче от нея е намерило най-подходящото си място някъде там - под жаркото слънце на Константинопол.

Както във всеки мегаполис и тук животът е забързан, разнообразен и динамичен. Типична черта на турците е, че винаги намират време за по още едно кафе и малко лаф моабет. Масите от кафенетата са наредени по улицата, без излишни прегради или рамки, които да ги скриват от минувачите. И местните са така – без прегради и предразсъдъци свободно могат да разговарят с всеки за всичко.

Така и не разбрах дали заради лекотата, с която общуваха хората, топлината на майските нощи, внушителните пейзажи от Босфора, тайнствените закътани улички с безброй светлини или пък големите шумни булеварди с грандиозните светещи реклами, заради внушителните забити като гигантски копия минарета на джамиите, или защото морето, дълбоко и синъо, наистина те посреща в края на всяка улица (А. Далчев), Истанбул остава една безкрайна, магична и магнетична загадка. Като един огромен организъм, градът все едно живее собствен живот. Като подслон и убежище, отговарящи на всеки вкус, Истанбул посреща своите гости с топлината и гостоприемството на роден дом.

Противно на твърдението, че улиците на града са опасни и че местните са непредсказуеми, усещането за сигурност се засилва от въоръжената охрана на всяка крачка. Най-добрият транспорт е трамваят или такси. Цените са сходни с тези в България, а изобилието от стока е неописуемо. Автентичните пазари и чаршии (Капълъ Чарши, Пазарът на Подправките) предлагат изумително разнообразие от хранителни продукти – баклави, сирена, подправки, ядки, златни и сребърни накити и бижута, сувенири. Родени търговци продавачите са способни да ви накарат да се сдобиете с неща, които при други обсоятелства едва ли бихте купили. Но въпреки това пазаруването на тези места е голямо удоволствие и си заслужава всяка похарчена лира.

Високият стандарт, хилядолетните традиции, умелото преплитане на историята и модернизма са основателни причини Истанбул да бъде избран за европейска културна столица за 2010 година. И за посетителите и за местните това безспорно е голямо предизвикателство.

Истанбул е вечният град. Разположен на два континента, той събира и дели духа на два напълно различни свята. Историята му е толкова богата и изключителна, че са нужни месеци, за да изучите всичко интересно. За щастие, за да се потопите в дебрите на Ориента, ви трябват само няколко минути.

Ако нямате много време за туристически обиколки съсредоточете се върху това:


* Топкапъ сарай (Topkapı Sarayı) — по време на Османската империя замъкът е бил резиденция на турските султани* Света София (Hagia Sophia, Aya Sofya) — църква, превърната в джамия след унищожаването на Византия от османските турци, днес музей* Българската желязна църква „Свети Стефан“* Капалъ чаршъ (Kapalı Çarşı) — известният покрит пазар* Джамията Султан Ахмед (Sultan Ahmet) — известната „Синята джамия“ в Истанбул* Улица Истиклял (İstiklâl Caddesi) — известен булевард

Бързи факти:

Територия: 1530 кв. км., разделена на 25 административни единици

Валута: турска лира (YTL)

Език:, Турски

Население: Постоянното му население (към 1 януари 2007) е 10 291 102 жители, но неофициално достига до 19 милиона души.

Климат: умерен Средиземноморски климат. Най-подходящото време за ваканция е през Април, Май или Септември, Октомври.

Религия: Ислям.

Часови пояс: UTC +2


http://woman.hotnews.bg /

Photobucket

Read more...

Изложба за българските корени в Мала Азия !

>> сряда, 24 март 2010 г.

Изложба за българските корени в Мала Азия !

“Най-хубавото за мен, е че в Мала Азия все още се чува българска реч, това е една диверсия или разбиване на хомогенността, която винаги е добра.” Така обобщава експозицията, представяща живота на българите в Мала Азия, открита през изминалата седмица в Националната библиотека от османиста Стоян Шиваров. “Въпреки че изложбата е 110 г. след изследванията на Васил Кънчов, ние сме като пионери”, скромно определя начинанието си османистът. Изложбата представя живота, бита, фолклора и културата на малоазийските българи, заселили се в началото на 18-и до 70-те години на 19-и век там. Успоредно с тях се заселват и помаци, разказва Шиваров. До 20-те години на миналото столетие почти всички българи се завръщат и са заселени във Варненско, Шуменско, Свищовско и Свиленградско, където живеят и до днес. Пръв през 1899 г. за научни изследвания е бил там големият български учен и общественик Васил Кънчов. “Младите пионери” османистът Стоян Шиваров, фолклористът Константин Панайотов и историкът Георги Зеленгора, 110 години след първите научни сведения, се завръщат, за да изследват българските корени в 6 от 20-те села, в които са били заселени българи. Проектът е осъществен през юли 2009 г. Шиваров с ентусиазъм заявява, че изследванията ще продължат и в останалите села. Паралелно с това съвременни турски скулптори и художници гостуват с творбите си в галерия “Академия” до 26 март в София. Там е подредена изложбата “21 художника на 21 век”, която показва развитието на това изкуство през последните десетилетия. Идеята е на проф. Деврим Ербил, едно от най-известните имена на турската живопис. По думите му, творците в България и Турция имат усет за модерното изкуство и успяват да го развиват на световно ниво.Ахмед Ахмедов,Софи

http://bg.zaman.com.tr /

Photobucket

Read more...

Съкровищата от Кремъл гостуват на музея "Топкапъ" в Истанбул !

>> понеделник, 15 март 2010 г.

Съкровищата от Кремъл гостуват на музея "Топкапъ" в Истанбул !

Автор: Нахиде Дениз - Истанбул

Доспехи на руските царе, корона и накити на императрица Eкатерина, икона на Казанската богородица, одежди на руски патриарси - тези и други от най-интересните съкровища на Кремъл могат да се видят в Истанбул тези дни.

Експонатите са подредени в бившия османски дворец - музея "Топкапъ".
Изложбата се превърна в значимо културно събитие на града край Босфора,тъй като се организира в рамките на инициативата "Истанбул-столица на европейската култура през 2010 година".

Експонатите се отнасят към 16-17 век - период на мир между Русия и Османската империя. Част от тях представляват подаръци, които владетелите си изпращали един на друг.

"И Русия, и Турция като страни и народи имат богата история. Целта на тази изложба е да спомогне за премахване на негативния имидж, който битува, че царска Русия и Османската империя, турският и руският народ са били само врагове," каза Шекип Авдагич, ръководител на агенцията "Истанбул, столица на европейската култура през 2010 година".

Официалното представяне на изложбата на кремълските съкровища в "Торкапъ" бе направено лично от директорката на кремълския музей Елена Гагарина, дъщеря на първия руски космонавт.

Изложбата ще продължи до 7 юни тази година. Турция ще върне жеста, като изпрати съкровищата на османския дворец "Топкапъ" в Москва.

Портал Турция

Read more...

Капдаокия,Турция - 14.03.2010 г. !

>> неделя, 14 март 2010 г.Капдаокия,Турция - 14.03.2010 г. !

Read more...

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP