Мардин,Турция

>> неделя, 22 март 2009 г.

Photo:Mutluhan Ceyhan

Ловци на хвърчила

Мардин е колаж на тема "Най-доброто от Близкия изток".Къщите и конаците от жълт камък,с арабски арки и тесни сукове между тях,биха могли да се намират в Ерусалим,а не на последното възвишение преди сирийската равнина.Между тях стърчат минарета и църковни камбанарии в сирийски стил-с кубета като луковици и остри канелюри.

Жителите на Мардин-на арамейски думата означава "крепост"-са смесени на същия принцип.От векове турци,кюрди,сирийци християни,араби,асирийци живеят в толкова добри отношения,че дори нямат отделни квартали.Съжителството им започва около III в.сл.Хр.,когато сирийците се заселват по склоновете под рушащата се римска крепост на върха.Крепостта е още там,но достапът до нея е забранен.Тя е действаща военна база-Сирия е само на десетина километра.

Сирийците превръщат Мардин в център на християнството и градът си остава такъв и досега,макар че заради емиграцията 11-те църкви работят на ротационен принцип.Истинският център на общността-и на всички сирийски християни по южната граница на Турция-е на няколко километра източно от града.манастирът Дейр юл Зафаран е основан през 493 г. и от 1160 до 1920-те е седалище на Сирийския патриарх.Сега в него живеят неколцина монаси и сираци,които доскоро развеждаха туристите.След реновацията по програма ФАР тази работа се върши от екскурзоводи.

мардин няма задължителна забележителност-целият град може да се смята за такъв.Улиците са осеяни с указателни табели и дружелюбна туристическа полиция,с чиято помощ лесно се намира пътя за медресето Сити Радвийе,където пазят отпечатък от десния крак на Мохамед,или за църквата Кърклар (Св. 40 мъченици"),построена през 569 г.

Сирийската равнина може би отговаря най-точно на понятието "задължителна забележителност"-и дори местните жители знаят това.Тя се вижда от почти всяка точка на града,а на най-добрите са разположени кафенета и ресторанти,където всички маси гледат към нея.

Те са най-подходящата гледна точка и към онази особеност на Мардин,която го отличава от повечето близкоизточни градове.Подобно на връстниците си от Афганистан и Индия,местните момчета пускат хвърчила и водят битки,опитвайки се да прережат кордите на противника.Победеното хвърчило се откъсва от собственика си и поема по въздушните течения-докато не падне на улицата или не отлети към равнината.View Larger Map

Read more...

Термал,Турция

>> вторник, 17 март 2009 г.

12 км (8 мили) югозападно от Ялова.Насочете се на запад от Ялова,следвайки знаците за Чънарджък.Термал е обозначен на около 3 км (2 мили) извън Ялова.

Термал е усамотен курорт с два хотела ,екзотични градини и три обществени минерални бани.Обществените бани имат отделни шкафчета,където можете да оставите дрехите си,докато се къпете.И двата хотела имат бани само за своите гости,така че ако останете да пренущувате там,можете да се възползвате от тях.

Големите Султански бани имат бароков декор и гореща минерална вода.Можете да наемете собствена кабина или да се потопите с удоволствие в дълбоката сива мраморна вана.

$ 3,50 на човек,$ 5 за 2 души.

По-малко впечатляващи са бани "Валиде" (Валиде се е наричала майката на царуващия султан) също са с индивидуални кабини и вани и подходящ декор.

$ 2 на човек за 90 мин.

Kursunli (Куршунлу) (Банята с оловен покрив) има голям открит минерален плувен басейн,закрит плувен басейн и сауна.

$ 2,50 за открития плувен басейн,$ 2 за закрития плувен басейн и сауната ,$ 2,50 на човек за частна кабина,$3,50 за двама души.

Ататюрк е обичал Термал толкова много,че е имал къща там.От пътеката край плувния басей Куршунлу можете да видите вилата на Ататюрк и бялата захаросана къща в отличен вид,използвана от неговите гости.Когато свършите с къпането,направете бърза обиколка в музея,посветен на Ататюрк;от едната страна той има възхитителна чайна градина.

$1.Докато е светло.


Вижте по-голяма карта

Read more...

Турският бербер

>> понеделник, 16 март 2009 г.

Социалният живот се върти около стола на бръснаря

Посещението при бербер рядко продължава по-малко от час,а минутите на стола му са наситени със събития.


Сядате.Бръснарят покрива лицето с топли кърпи.Докато омеква кожата,берберът разбива пяната.маха кърпите и нанася пяната с мека четка и въртеливи движения.Пауза-докато наточи бръснача на кожен каиш.След това обръсва всеки квадратен милиметър,тегли контра и втрива щедро количество одеколон.

Чирачето поднася чай.Докато сърбате,бръснарят обмисля прическата-договорена с помощта на колекцията му изрезки от списания-и обсъжда местните клюки и глобалната политика с чакащите клиенти.След това ви подстригва,измива косата,прави масаж на главата,врата и раменете и изпуква пръстите на ръцете ви.

Турските бръснари още работят по традицията,установена и разпространена из Стария свят от римляните преди 2000 години.Най-важното за тях е клиентът е да се отпусне-и го постигат,ако не броим една подробност.Между одеколона и чая маисторът увива памук около дълга игла ,пали го и обгаря косъмчетата на ушите.След втория път се свиква.

Както в Римската империя,и сега в Турция социалният живот се върти около бръснарницата.там мъжете разменят новини,откриват последните модни тенденции-бръснарят е техният проводник на местна почва-и преживяват едно от най-важните събития в живота си.За младоженеца бръсненето преди сватбата е ритуал,значим колкото къносването на ръцете-за булката.

Разбира се,времената се менят.Модата на рекламните табели "Джиджи бербер" ("готиния бръснар") е отминала.Докато ви бръсне,майсторът няма да ви попита дали имате зъб за вадене-допълнителна дейност,с която бръснарите се занимавали до неотдавна.

Read more...

Ani,Turkey

>> петък, 13 март 2009 г.

Cathedral of Ani

Снимка:нет

Изгубената столица

Virtual Ani - has clickable maps, extensive history and photos!

Корените на готиката може би лежат в изоставената арменска столица Ани.
Разпилени в простора на пустия град,където през XI в. живеели 100 000 души,няколкото оцелели църкви и катедрали изглеждат като кукленски къщи.Големината им проличава чак когато влезеш в тях.Над главата се възправят високи сводове и островърхи арки,подобни на тези в Шартр.Основната разлика е в прозорците-от тях се вижда един от най-зашеметяващите пейзажи на планетата.

Същият пейзаж видял през 1817 г. и сър Робърт Кер Портър.Първият европеец в Ани след векове на забрава,той минава през портата със селджукски релеф на лъв и оставя словоохотлив разказ за видяното.От тогава започва традицията малцината,които са били в Ани,да злоупотребяват с епитети като "огромна","величествена" и "сюрреална".

"Игра на перспективата" е много по-подходящо.Платото край река Арпа Чай,където през X-XIV в.били домовете,дворците и църквите на града,изглежда равно.Всяка крачка навътре обаче показва,че то е мащабно струпване на могили пръст,рухнали капители,колони,релефи и късове стенописи.Някои църкви са като отрязани с нож по средата и разкриват вътрешността си като архитектурна скица.Една от тях е моделирана по "Св.София" в Константинопол.Прочутият архитект Трдат я построил през 998 г. малко след като ремонтирал купола на оригинала.Неговото копие обаче рухнало скоро след освещаването си.

Допреди няколко години малкото туристи влизаха в Ани със специално разрешително.Снимането беше забранено.И сега никой не може да прекоси реката по моста,по който някога минал Марко Поло.Разрушен е по средата.

Обяснението е на другия бряг на Арпа Чай.Там е Армения.

Първите арменци дошли на платото през Vв.пр.Хр.Но мащабното строителство започнало едва когато династията на Багратидите отвоювала района от арабите и пре4з 961 г.Ашот преместил столицата от Карс в Ани.Повечето от сградите се появили за краткия период до 1045 г.През следващите векове градът минал през ръцете на византийците,селджуките,грузинците,арменците,монголите,докато едно земетресение не сложило край на всичко през 1319 г.

Църквите рухнали.Търговците потърсили нов маршрут по пътя на коприната.Ани се превърнал в град призрак.

Краткият му разцвет обаче бил достатъчен,за да сложи началото на европейската готика.


Вижте по-голяма карта

Read more...

Най-доброто от Турция!!!

>> четвъртък, 12 март 2009 г.

Най-доброто от Турция според fodor's!Класическите забележителности:
Photobucket
-Афродизиас

Красотата на града на Афродита,богинята на любовта,е в неговите детайли-статуи,колони,декоративни фризове.

-Театърът в Аспендос

Построен по времето на император Марк Аврелий,той поразява с широката си гама от места,портици с перфектни пропорции и богата украса.

-Ефес

Този егейски град на разрушени храмове,театри и улици с колонади е една от най-хубавите археологически забележителности на света.

-Пергам

Останките на един от водещите древни аритектурни и артистични центрове са разположени в обветрена планина,близо до Егея.

-Термесос

Разположен зад Анталия,руините му включват гимназион,комплекс от бани,театър с 5 000 места и обширен некропол.

Византийските забележителности:
Photobucket
-Айя София,Истанбул

Най-важната черква в Християнския свят в продължение на 900 години е една от нак-красивите сгради,построени някога.

-Айя София,Трабзон

Изумителни византийски фрески и мозайки изпълват тази разрушена черква,извисяваща се над Черно море.

-Манастирът на Девата,Зумела

Монасите,основали това убежище през IV в.,са изсекли цял лабиринт от килии,дворове,коридори и параклиси в отвесната скала.

-Йеребатан Сарниджъ,Истанбул

Триста тридесет и шестте мраморни колони придават приюрачна,почти катедрална красота на тази подземна цистерна,която е част от византийската мрежа от водоеми,построена,за да обслужва града.

Османските забележителности
Photobucket
-Синята джамия,Истанбул

Официално известна с името Султан Ахмед Джами,тя е прочута с блестящите си сини плочки от Изник.

-Селимийе Джами,Едирне

Великият османски архитект Синан смятал тази джамия за своя шедьовър.

-Сюлейманийе Джами,Истанбул

Най-голямата и най-прочутата творба на архитекта Синан все още доминира над истанбулския небосклон.

-Topkapi Sarayi (Топкапъ Сарайъ)

Султанският дворец се издига над Златния рог,подслонявайки безценни накити,порцелан,картини,костюми и свещени реликви.

Йешил Джами,Бурса

Красотата на тази джамия е нейният вход от гравиран мрамор и красивите плочки от Изник вътре.

Музеи
Photobucket
-Ankara Anadolu Medeniyetleri Muzesi (Анкара Анадолу Меденийетлери Мюзеси),Анкара.В пазара и странноприемница от XV в. се съхраняват шедьоври от много епохи,включително хубави хатитски и хититски произведения на изкуствата и занаятите.

-Arkeoloji Muzesi (Аркеоложи Мюзеси).Гръцки и римски находки от цяла Турция формират колекцията на този музей.

-Hastay Muzesi (Хастай Мюзеси),Антакиа.Експертите смятат,че изключителните му мозайки са измежду най-високите постижения на римското изкуство.

Специални моменти
Photobucket
-Екскурзия с кораб по Босфора.Корабите кръстосват между Европа и Азия и спират край старомодни села със замъци и крайбрежни ресторанти близо до Истанбул.

-Призива за молитва при залез слънце,Истанбул.вслушайте се в песните на многобройните мюезини,отекващи навсякъде из града,докато стоите на моста Галата и наблюдавате слънцето да се скрива зад хоризонта от джамии и дворци.

-Пътуване с дървена гемия по Средиземноморското крайбрежие.Замъци на кръстоносци,древни руини и пещери,заливчета с кристално чиста вода-това са само част от гледките от борда на традиционните дървени кораби.

-Кападокия при изгрев слънце.Фантастичните,наподобяващи комини,скални формации са изумителни от всяка гледна точка и имат най-магическо въздействие,когато се наблюдават от балон.

Ресторанти
Photobucket
-Amisos (Амисос),Анкара.Намерете си маса в градината на тази превърната в ресторантголяма къща,която самоуверено предлага както турски,така и международни специалитети.

-Canli balik(Джанлъ балък),Айвалък.Лодките се полюшват само на няколко крачки от този романтичен рибен ресторант.


-Dort mevsim (Дьорт мевсим),Истанбул.В този хубав ресторант,разположен в една викторианска сграда се сервира турска и френска кухня.

-Zumela Ciftlik Restaurant (Зимела Чифтлик Ресторант.Разположени върху каменна тераса,можете да се нахраните с прясна пъстърва,докато край вас тече реката.


Хотели

Photobucket
-Esbelli Evi (Есбели Еви),Юргюп.Вероятно най-чаровната малка странноприемница в Турция заема красиво реставрирани пещерни къщи.


-Four Seasons (Четирите сезона),Истанбул.Красиво обновеният бивш затвор в стария град е един от най-елитните истанбулски хотели.

-Kismet (Кисмет),Кушадасъ.Този малък крайбрежен хотел прилича почти на частна средиземноморска вила.

-Marina Hotel (Марина хотел),Анталия.Трите османски къщи осигуряват удобен,наситен с атмосфера,престой близо до пристанището в стария град.

-Yesil Ev (Йешил Ев),Истанбул.Тази реставрирана голяма къща,е построена в османски стил и разполага с красива градина.

-Hotel Empress Zoe (Хотел "Императрица Зоя"),Истанбул.Барът в този приятелски малък хотел в Султанахмет предлага широк изглед към града.Портал Турция

Read more...

Амася,Турция

Мумии в страната на амазонките

Колко амазонки са нужни,за да се построи крепост на скала,която е толкова стръмна,че дори ходенето по нея изглежда немислимо?Страбон не знаел.Но това не му попречило да разпространи историята,че родният му град Амасея е основан от жените воини и носи името на царицата им Амасис. Страбон,който се родил в съвременната Амася през 64 или 63 г.пр.Хр.,оставил чудесно описание на града в книгата,която му донесла прозвището "Баща на географията".Той говори за стръмната скала край река Ирис (сега Къзълирмак),за крепостната стена на нея и за изсечените в камъка гробници на царете на Понт. Гробниците се появили след 302 г.пр.Хр.Използвали ги близо три века.Краят дошъл,когато Митридат VI започнал серия войни с Рим и загубил окончателно през 70 г.пр.Хр.Сега туристите-предимно турци-идват в Амася заради тях.Градът обаче предлага много повече забележителности. Най-добрата гледка къмнего например се разкрива не от гробниците,а от крепостта.Старото оръдие там още гърми,когато трябва да отбележи залеза на слънцето в дните на Рамадан-и съответно края на дневните пости. В Амася османските принцове тренирали тънкостите на владетелския занаят като губернатори.По тяхна воля тук се появила изящна колекция от джамии и тюрбета,разнообразена от средноазиатската архитектура на джамиите и тюрбетата на селджуците и монголите,които владели града през XI-XIII в.Сред тях има дори комплекс,който съчетавал психиатрияна болница и музикално училище. Една от най-стъписващите забележителности е края на 200-годишните къщи по брега на реката.Къщите изглеждат така,както изглеждат тези анд Янтра в Търново. Истинският шок обаче е в градината на Археологическия музей.Между надгробни паметници от последните 5000 години-хетите първи се заселили тук-се крие тюрбето на един османски султан.в него лежат мумии. Те са запазени до степен,от която косъмчетата на врата настръхват.Дрехите,прическите,бижутата-всичко изглежда така,сякаш тримата монголскиа аристократи,съпругата на единия от тях и двете им деца са били погребани вчера край джамията Бурмалъ Минаре.Само липсващите очи подсказват,че оттогава са минали 800 години.Дали мумиите са балсамирани,или са игра на случайността-става загадка. Присъствието им придава достоверност на друга история.Говори се,че селджукският емир Торумтай още посешава тюрбето си при джамията Гьок Медресе-на кон и с меч,от кйто капе кръв. При такива истории легендите за амазонките стават излишни.


Вижте по-голяма карта

Read more...

Дондурма от орхидеи

>> сряда, 11 март 2009 г.


Да се яде с нож и вилица

В една зимна вечер преди 300 години анонимен майстор от Мараш направил гюм топъл салеп-напитка от корени от орхидеи Orchis mascula,-изнесъл го навън да изстине и го забравил.Салепът замръзнал.За да го размрази по-бързо,майсторът го загрял,разбъркал с голям нож и...получил първия салеплъ дондурма-салепов сладолед.
Сладоледът има слава на афродизиак и... лек срещу холера и туберкулоза.Вече го продават в цяла Турция,в разновидности от шоколад до шам фастък.Нищо обаче не може да се сравни с оригинала,изяден в Кахраманмараш (името на Мараш след 1974 г.).Вкусът напомня ванилия.Сладоледът е жилав и плътен,по-лесно е да се дъвче и може да се яде с нож и вилица.Уличните сладоледаджии обаче го продават във фунийка-със съответния ритуал.Размесват дондурмата в казан с метален прът,вдигат го и докато сладоледът се точи като въже,отрязват парче с ятаган.
Нищо чудно,че дивите орхидеи вече са застрашени от изчезване.

Read more...

"Аллах корусун"-"Пази,Боже"


На две,три,четири и повече колела

За всякакви случаи в живота турците имат пожелания-и част от тях са познати и на българите."Афиет олсун" е "добър апетит"."Гечимиш олсун"-"да остане в миналото"-се казва на болните.На онзи,който върши нещо,пожелават "колай гелсин"-"спорна работа".Благодарността за човека,сготвил яденето,е "елинизе саалък"-"здраве на ръцете ти".При кихане се казва "Чок яша!" и се отговаря "сенде гьор",а вечерно време се пожелава "Ийи геджелер ве татлъ рюялар!" (Tatli ruyalar) -"Лека нощ и сладки сънища!"."Машалла" се казва за нещо,което е красиво,и което желаеш да предпазиш от зло.
Едно от най-разпространените пожелания-ще го виждате всеки момент,докато сте по пътищата на Анадола-е "Аллах корусун"-"Пази,Боже".Надписът е по всички маршрутни,камиони и автобуси,както и на някои леки коли.Това е може би и единствената прилика между понякога зашеметяващото разнообразие на превозни средства в страната.Първата турска кола Деврим дебютира през 1961 г. и оттогава Турция се е превърнала в шестия производител на автомобили в Европа.В Анадола обаче се движат хиляди тунинговани,изрисувани и украсени с кожени ресни превозни средства,които доказват,че заводите край Мраморно море не са канализирали изцяло турския конструктурски гений.Колкото по на изток отивате,толкова по-често ще ги срешате.
И не забравяйте-пожеланието за лек и приятен път е "гюле гюле".Употребява се от този,който остава.

Read more...

StatCounter

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

1.

Гледайте филма "Бетонни градини",Генка Шикерова за Слънчев бряг !

Created by Portal Turkey

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP